Szira

Liba vagy kacsazsír házilag – pofonegyszerű

De most tényleg egyszerű. Ugyan én is használok mondjuk kókuszolajat a főzéshez, de vannak olyan ételek amiket szeretek házi zsírral készíteni, mert úgy a legfinomabb, és nem utolsó sorban nálunk férj odavan a finom zsíros kenyérért szóval az igényeket nem lehet egy bolti vacakkal kielégíteni. A megoldás az otthoni készítése, ami nem macera, mondjuk mivel alacsony hőfokon kell olvasztani/főzni, ezért kicsit időigényesebb mint fél perc alatt bedobni a közértben a kosarunkba a zsírt, de higgyétek el megéri. Épp tegnap készítettem egy adagot, ilyen csodaszép színe lett, kár hogy az illatát nem tudom nektek megmutatni, így azt csak gondoljátok hozzá.

Recept:

1 kg kacsaháj vagy libaháj

Elkészítés:

Én megszoktam mosni, biztos ami biztos alapon, és felkockázom, körülbelül egyforma méretűre. Majd egy tiszta edénybe teszem, nem öntök alá külön vizet, és lassú hőfokon elkezdem “főzni”, fedő alatt. Közben ha ránézel ilyesmit fogsz látni, hogy gyöngyözve olvad ki a zsír, és lassan készülődik a tepertő is.

A nagymamám azt mondta, ha közben néha néha öntünk hozzá egy kis tejet- vagy a kezünkről szentelünk bele tejet akkor még ízletesebb lesz a zsír. Fontos leszögeznem, hogy ehhez a mennyiséghez maximum 0,2-0,3 dl tejet szoktam tenni. Ha szeretnénk lehet ízesített zsírt is készíteni, ilyenkor tehetünk bele fűszereket, vagy fokhagymát is például. 

Amikor már az össze zsír kiolvadt, a forró lében ott fog úszkálni a tepertő amit kanállal érdemes kiszedni, hogy külön hűljön meg. Majd a zsírt egy jól zárható edénybe öntve tárolhatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!