Úgy jártunk egyik vasárnap, hogy a vacsihoz nem maradt elég pékáru, így körbenéztem a neten egy jó kis zsemle recept után. Többet is találtam, de végül ennél maradtam. Ági receptje volt a befutó a tetovalt lany konyhaja blogon. Tényleg gyors és könnyű is megsütni igaz én csak fele akkora adagot készítek mint ő, és egy ici picit módosítottam a receptet a saját kényelmem miatt.
Recept (8db – nekem pont egy tepsibe belefért)
25 dkg liszt ( Én fele sima fehér búzalisztet és fele teljes kiőrlésű lisztet használtam)
2,5 dl tej
1 kávéskanál só
2,5 dkg élesztő (kocka nem pedig por)
fél teáskanál cukor
1 tojás amivel a tetejét megkenjük
Bekapcsolom a sütőt, hogy előmelegedjen. A tejbe beleteszem a cukrot és megmelegítem, majd az élesztőt is belerakom, letakarom, hogy felfusson. Közben a lisztet kimérem egy edénybe a sóval. Amikor az élesztő felfut( kb 5 percet várok csak) beleteszem a lisztbe és összegyúrom, kicsit ragadós lesz – utána kell lisztezni. Jól átgyúrom és addig felezgetem amíg 8 részre osztom. Golyó formára gyúrom és megforgatom még a lisztben majd a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Nem túl közel egymáshoz mert még dagadni fognak nehogy összeragadjon. A tetejét megkenem tojással és 5 – 10 -perce beteszem a kikapcsolt sütőbe kelni. Majd 10 -15 perc alatt 180 fokon légkeveréssel sütöm.
Még nyers de már megkelt.
Megsült 🙂 Látszik, hogy nem sima fehér lisztel készítettem. Viszont nagyon finom.
Próbáltam már újhagyma szeletekkel is, bár arról nem készült fotó -túl gyorsan elfogyott. Az apróra vágott újhagymát belegyúrtam a zsemlébe és úgy kelesztettem és sütöttem. Jó étvágyat.
Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.