Fondant készítés házilag – egyszerű gyors recept

Egy finom tortát rengetegféle képen lehet befejezni. Befejezés alatt pedig a külső díszítését értem. Lehet a krémekkel egyedivé tenni, vagy ostyalappal díszíteni, jöhetnek a színes cukorkák, csokik, gyümölcsök vagy marcipánfigurák. Én úgy döntöttem itt az ideje a fondant készítésnek. Egyrészt a bolti drága, nálunk nem is mindig lehet kapni és ha én készítem el itthon akkor legalább tudom mit teszek bele. Szóval elkezdtem jó kis receptet kutatni. Majd találtam egyet amit elkészítettem és mivel nekem készítés közben kicsit más arányok jöttek ki így ezt osztom most meg. De előtte megmutatom milyen torta készült az első fondantból amit én készítettem:

Amint látjátok mennyiségre is elegendő lett ez az adag, könnyen tudtam vele dolgozni is, és a színe is elég fehér lett – féltem , hogy sárga lesz mint ahogy azt sok helyen írták de nem így történt.

Hozzávalók:

1 evőkanál zselatinpor

6 evőkanál víz

2 evőkanál vaj (ebből legyen még kéznél mert ha keménynek érzed akkor vajjal jól lehet puhítani)

2 evőkanál akácméz

0,5 kg átszitált porcukor ( nekem kb. ennyit vett fel ez a massza de legyen kicsit több kéznél, hogy ha mégis kell)

Elkészítés:

Először a porcukrot egy edénybe át kell szitálni – kicsit macerás de így szép egyenletes, csomómentes lesz a fondant. Egy edénybe elkeverem a zselatinport a vízzel, majd vízgőz felett melegítem, amikor forr beleteszem a vajat, elkeverem, hogy szépen felolvadjon és leveszem a tűzről az edényt, így keverem hozzá a mézet. Sok receptben ez a tűz fölött történik, de nekem a nagymamám úgy tanította hogy a mézet sose forraljuk mert megkeseredik. Ezután elkezdem a porcukrot adagolni a masszához és közben folyamatosan kevergetem. Az állagán látszik, hogy mikor jó már amikor kézzel is tudod gyúrni de ne legyen kemény, mert amikor kihűl úgyis megkeményedik kicsit.  Ha nem használjuk fel azonnal akkor fóliába tekerve tegyük a hűtőbe. Viszont a felhasználás előtt pár órával vegyük ki mert nagyon kemény lesz – és ha az átgyúrás nem elegendő akkor egy kis vajjal tudjuk puhítani. Az elkészítés folyamatot nem fotóztam le -de nemsokára újra gyúrok fondanttot és színezni is fogom, így majd pótolom a képeket.

Szépen lehet nyújtani, akár mintákat is lehet készíteni belőle – mint én a hópelyheket. Kellemes sütögetést.

Címkék:

Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.

Tovább a blogra »