A sütőtök nálunk leginkább ténylegesen sütve kerül az asztalra, mint édes zöldség. De néha, főleg így ősszel, készítek krémlevest is belőle. Kicsit különlegesebb az ízvilága mint a megszokott húslevesnek, de még a gyerekek is szívesen fogyasztják, főleg ha a kedvenc ropogós sós kenyér karikájukkal tálalom.
Hozzávalók kb 6-8 adag lesz belőle:
1 közepes méretű sütőtök
0,5 l húsleves alaplé
180 ml tejszín
2 evőkanál vaj
1 kicsi vöröshagyma
fűszerek: szerecsendió, kakukkfű, só, bors
Elkészítés:
A sütőtököt felszeleteljük, meghámozzuk, kiszedjük a magjait és apró kockára vágjuk. Ez kicsit izom munka. Sütőpapírra tesszük tepsibe.
A vajat megolvasztjuk és meglocsoljuk vele, majd fél órát 180 fokon a tepsiben sütjük. Kivesszük és amikor kicsit már kihűlt, botmixerrel pürésítjük. Közben hozzáadjuk a leveslé felét.
Egy edénybe pici olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem majd felöntöm a maradék leveslével. Belekeverem a pürét és a tejszínt, majd ízlás szerint picit sózom, borsozom, teszek bele egy csipetnyi kakukkfüvet is. A szerecsendió elég aromás fűszer, érdemes óvatosan bánni vele, a főzés vége fele elég egy csipetnyi a levesbe belőle. A levest többször megkeverem, felforralom, majd lassú tűzön még negyed órát főzöm. Amikor elkészült melegen tálalom egy adag pirtott kenyérkockával. Igazán különleges, őszi leves. Ha tetszett a bejegyzés néz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban.
Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: