Mézeskalács – gyors, könnyű és nagyon finom

Nem is lenne ünnep az ünnep a mézeskalács nélkül. Évekig bénának tartottam magamat hozzá, hogy süssek, mert bonyolultabbnál bonyolultabb receptekkel találkoztam. Aztán immár 3 éve kaptam ezt a receptet, azzal a felkiáltással, hogy nagyon finom és könnyű elkészíteni. Igaz volt, és idén is így sütöm a mézest. Tegnap pedig a próbasütést is megtartottuk a lányokkal, hogy egy kis előhangolódás és kóstolás is legyen. A mézeskalácsnak már az illata is az ünnepeket idézi elém, és ugyan nagyon finom, de remek dekorációt is lehet belőle készíteni. Mi most csak esszük, de a következő sütésnél készül majd a mézeskalács házikó vagy amit éppen a lányaim kitalálnak belőle. Tudom a képek nem tökéletesek ahogyan a díszítés sem a mézeseken, de mivel a lányaim keményen dolgoztak vele, nekem ez a legszebb.

Recept:

0,5 kg porcukor
4 tojás
5 g fahéj
0,5 tk szegfűszeg
25 g szódabikarbóna
1/4 kg méz
80 dkg liszt
 
cukormáz:
1 tojásfehérje
18 dkg porcukor
1 csepp citromlé, ( így fényesebb lesz)
ételfesték
 
Elkészítés:
A fahéj és a szegfűszeg helyett az adott mennyiségben lehet mézeskalács fűszerkeveréket is használni, így is úgy is nagyon finom.  Egy nagyobb edénybe beletesszük a tojást a fűszereket a cukrot és a szódabikarbónát, majd kézi mixerrel kikeverjük. A szódabikarbónánál figyeljünk nagyon a mennyiségre, különben nagyon felfújja a süteményt és az elveszíti a formáját.
A mézet jól felmelegítjük, de nem szabad forralni mert akkor megkeseredik. Belekeverjük a tésztába a liszttel együtt, és összegyúrjuk, elvileg ehhez hasonló kissé ragacsos tésztát kell kapni.
Ezt hűtőben pihentetjük pár órát, én este szoktam begyúrni és másnap délelőtt sütni. A cukormázat érdemes szintén géppel kikeverni, és ha kisebb adagokra szedjük lehet szinezni az ételfestékkel.
 
 
A sütiszaggatókat készenlétbe helyezni.
A tésztát lisztezni a nyújtásnál különben ragad, én sütőpapíron szoktam nyújtani, és sütőpapíron is sütöm.
 
Előmelegített sütőben a tészta vastagságától függően 5-10 perc alatt elkészül, de természetesen vajazott lisztezett sütőben is süthető.
 
Amikor megsül és forró akkor még puha a tésztája, ahogy hűl megkeményedik, de pár nap alatt megpuhul. Persze lehet zacskóban almával is puhítani, de annyira nem lesz kemény, hogy a mézeskalácsra éhesek meg ne egyék:)
 
 
A díszítést vagy habzsákkal, vagy krémnyomóval érdemes csinálni, habzsákot egyszerű zacskóból magunk is készíthetünk. A gyerekeket pedig feltétlenül hagyjuk érvényesülni, hiszen remekül ki tudják szaggatni a formákat, és a dekorálásban is tudnak segíteni, nekünk pedig csak a sütőt kel kezelnünk. Ha tetszett a bejegyzés néz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban.
 
Címkék: ,

Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.

Tovább a blogra »