Szira

Mini zserbó – mert imádjuk

Nincs is finomabb mint egy falat , na jó egy szelet, nem,  nem inkább egy egész tepsi íncsiklandó puha tésztájú zserbó ami vastagon van töltve dióval 🙂 De azért néha a plusz kilók ellen is kell harcolni – szóval most egy mini változatot sütöttem, ami azért mini mert nem 3 réteg dió van benne csak 2, és pici kockákra szeleteltem. De az íze így is fantasztikusan finom. Az év bármely szakában szívesen sütök zserbót, de karácsonykor nem tudom kihagyni – nekem legalább annyira hozzátartozik az ünnephez mint a bejgli.

20161221_162031

Hozzávalók 37 cm *37 cm tepsibe:

  • 50 dkg liszt
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 sütőpor
  • csipet só
  • 2 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • darált dió min 250g(nekem most ennyi volt itthon)de inkább 500 g
  • porcukor 
  • baracklekvár 

Csokimáz:

  • 1 tábla ét csoki
  • porcukor 
  • margarin

Elkészítés:

A tejbe egy kiskanál cukrot teszünk és megmelegítjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva félretesszük, futtatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a sütőport, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt és az élesztős tejet. Összegyúrjuk a tésztát, majd  letakarva, meleg helyen, 40-percet kelesztjük. 

A tésztát 3 részre osztjuk és a tepsink méretének megfelelően kinyújtjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük, és beletesszük az első tésztát. Lekvárral ízlés szerint megkenjük, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel. Ezután rátesszük a második tésztát és szintén jól megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel.Végül a harmadik tésztával befedjük a tölteléket.

Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük míg a teteje szép pirosra sül, én légkeverésnél 150 fokon sütöttem, kb 20 percig. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét olvasztott csokoládéval vagy házilag készített kakaós mázzal bevonjuk. Én a tábla ét csokit vízgőz felett felolvasztottam egy kanál margarinnal és egy kanál porcukorral folyamatos keverés közben. Majd megkenjük a süteményt vele. A szeletelésnél pedig vagy téglalapokra vagy ahogy én is kis kockákra vágjuk. Jó étvágyat. Ha tetszett a bejegyzés néz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban.

20161221_162020

Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!