A kicsinek a gyerekzsúrjára készültünk. A napokban lesz 3 éves, hihetetlen, hogy szalad az idő mellettünk. Így megkérdeztem tőle milyen ízű tortát szeretne. Epreset. Rendben végül is mivel bőven benne vagyunk az eperszezonban ez nem jelenthet gondot. De nem a szokásos piskóta krém piskóta krém verziót gondoltam készíteni. Így esett a választásom erre a nyomokban tésztát is tartalmazó tejszínes eperkrémre. Az elkészítése nem bonyolult -viszont várni kell vele a hűtőben amíg a krém szépen megdermed, de aztán lehet kedvünkre dekorálni, és még egy kis zötyögős autókázást és szatyor himbálást is simán túlél. Az íze pedig nagyon nagyon finom. Ha valaki mégis variálni szeretné a receptet akkor simán tehet bele bármilyen gyümölcsöt, cseresznyét, barackot málnát akár. A cukor pedig mehet édesítővel, a tejszín pedig lehet növényi, így lehet ez rögtön egy mindenmentes torta is.
Hozzávalók:
1 nagyobb és 1 kisebb kör tészta (24 cm és 16 cm volt nekem itthon kapcsos formában)
Tészta:
3 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
0,8 dl étolaj
0,8 dl víz
1 kanál kakaópor (cukrozatlan)
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral, míg a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájához hozzákeverjük az olajat, a vizet, majd a kakaót is. Ezután felváltva adjuk hozzá a kemény tojáshabot és a lisztet. Végül előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. Vagy sütőpapírt használjunk vagy vajazzuk lisztezzük a forma alját és oldalát is.
Eperkrém:
(ebből az adagból a 16 cm átmérős formámat töltöttem meg, a nagyobb 24 cm-es formához való mennyiséget zárójelben fogom írni)
20 dkg (30 dkg) tejföl
2 dl (4 dl) tejszín
1 (2) habfixáló a tejszínhez
8 dkg (15 dkg) porcukor
30 dkg (50 dkg) eper pürésítve
20 dkg (30 dkg) eper díszítés
12 g (20 g) lapzselatin (2 csomag)
Elkészítés:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Az epret megtisztítjuk, a díszítéshez kiválogatjuk egy részét. A megadott mennyiségű epret turmixoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és a tűzhelyen kicsit melegítjük, ne forrjon de legyen már jó meleg. A tejszínhabot a fixálóval kemény habbá verjük és a hűtőbe tesszük. Az eperpüréből kiszedünk kb.: két merőkanálnyit amit elkeverünk a tejföllel. A zselatinlapokat kinyomkodjuk és az enyhén forró eperhez tesszük kevergetjük, hogy szépen feloldódjon, majd levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a tejfölös epret is. Majd pedig a tejszínhabot is beleforgatjuk, szépen elkeverjük.
A kapcsos forma aljára tesszük a tésztánkat, erre vagy egész epret teszünk vagy eperszeleteket mint én.
És ráöntjük a krémet. Ilyenkor a tetejére tett eper még nagy valószínűséggel elsüllyed, így érdemes vele fél órát várni. A hűtőben 2-3 óra alatt tökéletesre dermed.
És szépen elválasztható a forma szélétől.
Ez már így önmagában is csodásan fest, de hát a kis manóknak a látvány is fontos. Így a beszerzett hercegnő figuránkhoz most egy kis dekorációt kell készíteni.
Egy adag fondant ( receptet itt találod) különböző ételfestékek és némi türelemmel ez is hamar elkészül.
A nagyobbik tészta lesz a rét és a mini vártorony előtti rész ahova majd a hercegnő is kerül. Rámértem a kis torta helyét, így oda nem raktam fondantot, de persze az egészet is be lehet vonni vele. Zöld a mező, a szürke pedig a kapuhoz vezető út, egy kis térkő hatással.
Pár szem eper virág is került rá.
A tortát pedig oldalról bevontam fehér fondantal, bár nem sikerült tökéletesen, nem olyan könnyű az eperkrémet bevonni mint egy tésztaréteget.
Egy kis piros és kék keverékből szép lila fondantot is készítettem ebből készült a kapu és az ablakok. kicsit csipkéztem a tetejét mint a várfalaknak.
Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.