Mézeskalács isteni finom puha és könnyen elkészíthető jól bevált recept

A Mézeskalács isteni finom, puha és könnyen elkészíthető. Kell hozzá egy jól bevált recept, mert ami bevált azt kár lecserélni. Főleg ha tényleg olyan finom, hogy a gyerkőc nyár közepén is képes mézeskalácsot kérni. Ez az a recept amit kezdőknek is nyugodt szívvel ajánlok, mondjuk fele ekkora adagban mert ez lesz vagy 8 tepsi a kis formákból:)  Viszont cserébe szinte azonnal puha lesz és finom és illatos és lehet, hogy túl rövid idő alatt fog elfogyni.

Recept:

0,5 kg porcukor
4 tojás
5 g fahéj
0,5 tk szegfűszeg
25 g szódabikarbóna
1/4 kg méz
80 dkg liszt
 
cukormáz:
1 tojásfehérje
18 dkg porcukor
1 csepp citromlé, ( így fényesebb lesz)
ételfesték – ha színezni akarod
 
Elkészítés:
A fahéj és a szegfűszeg helyett az adott mennyiségben lehet mézeskalács fűszer keveréket is használni, vagy akár mindegyikből lehet bele tenni, így is úgy is nagyon finom.  Egy nagyobb edénybe beletesszük a tojást a fűszereket a cukrot és a szódabikarbónát, majd kézi mixerrel kikeverjük. A szódabikarbónánál figyeljünk nagyon a mennyiségre, különben nagyon felfújja a süteményt és az elveszíti a formáját. De kevesebbet sem szabad belőle beletenni mert akkor meg szegény mézeskalácsok a sütésnél kilapulnak – kipróbáltam és nem lett valami szép látvány 🙂
A mézet jól felmelegítjük, de nem szabad forralni mert akkor megkeseredik. Belekeverjük a tésztába a liszttel együtt, és összegyúrjuk, elvileg ehhez hasonló kissé ragacsos tésztát kell kapni. Itt is figyeljünk ne tegyünk bele több mézet dolgozzuk szépen össze – össze fog állni a tészta a több méz nagyon ragacsossá teszi.
Ezt hűtőben pihentetjük pár órát, én este szoktam begyúrni és másnap délelőtt sütni. A cukormázat akár egy villával is ki lehet keverni, és ha kisebb adagokra szedjük lehet színezni az ételfestékkel.
 
 
A sütiszaggatókat készenlétbe helyezni. A mázlisták mint én már szuper segítőkkel rendelkeznek, a lányaim imádják szaggatni a tésztát.
A tésztát lisztezni a nyújtásnál különben ragad, én sütőpapíron szoktam nyújtani, és sütőpapíron is sütöm.
 
Előmelegített sütőben a tészta vastagságától függően 5-10 perc alatt elkészül, de természetesen vajazott lisztezett sütőben is süthető, csak az kissé macerásabb tekintve, hogy 8-9 tepsinyi is lesz ez az adag.
 
Amikor megsül és forró akkor még puha a tésztája, pár perc ahogy hűl megkeményedik,ilyenkor lehet leszedni a  sütőpapírról, majd kb.: fél óra és finom puha lesz. 
 
 
A díszítést vagy habzsákkal, vagy krémnyomóval érdemes csinálni, habzsákot egyszerű zacskóból magunk is készíthetünk. A gyerekeket pedig feltétlenül hagyjuk érvényesülni, hiszen remekül ki tudják szaggatni a formákat, és a dekorálásban is tudnak segíteni, nekünk pedig csak a sütőt kel kezelnünk.
Címkék:

Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.

Tovább a blogra »