Nincs is ezen mit szépíteni, ha ünnep akkor zserbó. Persze kellenek az újítások a süteményeknél is de ha egyszer ez az egyik kedvencem én bizony ki nem hagyom a karácsonyi sütilistámról. Természetesen akkor a legfinomabb ha puha omlós a tésztája, persze ne legyen túl vastag az a tészta hiszen a lényeg a dión van. és a csoki is legyen nagyon finom a tetején. A lányaim kérésére idén részben tejcsokis fedést kapott a sütemény de nem bántam meg, így is elfogyott.
Hozzávalók 2 db 21 cm *25 cm tepsibe:
- 50 dkg liszt
- 1 nagy tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 sütőpor
- csipet só
- 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- darált dió 800 g
- porcukor
- baracklekvár
Csokimáz:
- 1 tábla tej csoki, pár kocka ét csoki
- margarin, vagy pici olaj
Elkészítés:
A tejbe egy kiskanál cukrot teszünk és megmelegítjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva félretesszük, futtatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a sütőport, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt és az élesztős tejet. Összegyúrjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen, 40 percet kelesztjük.
A tésztát 2* 4 részre osztjuk és a tepsink méretének megfelelően kinyújtjuk. A tepsit vajazzuk és lisztezzük, és beletesszük az első tésztát. Lekvárral ízlés szerint megkenjük, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel. Ezután rátesszük a második tésztát és szintén jól megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel. A harmadik réteget is elkészítjük, végül a negyedik tésztával befedjük a tölteléket.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük míg a teteje szép pirosra sül, én légkeverésnél 150 fokon sütöttem, kb 20 percig. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét olvasztott csokoládéval vagy házilag készített kakaós mázzal bevonjuk. Én a tábla tej csokit vízgőz felett felolvasztottam egy kanál olajjal folyamatos keverés közben. Majd megkenjük a süteményt vele. A szeletelésnél pedig téglalapokra vágjuk.
Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: