Mint ahogy azt már előzőleg is ígértem, most jöjjön egy finom kis kísérlet. A cukor pálca készítése. Ez nemcsak nagyon látványos, így a gyerekek is élvezik, hanem finom is, hiszen kávéhoz teához is fogyaszthatjuk. Mutatós ajándék is készülhet belőle – amennyiben a kis manók nem döntenek úgy hogy nyalókának használják és eltüntetik. Volt pár kevésbé sikeres kísérletem mire összehoztuk, de megérte. A lányok naponta többször is ellenőrizték ahogy a pálcán a gyönyörű kristályok szépen lassan megtapadtak és egyre nagyobbak lettek. Az első alkalommal amikor sikerült és látványos változás történt, hangos visongással újságolták.
Szóval a hozzávalók előtt még annyit, hogy kétféle sűrűségűt készíttettem, a végeredmény ugyanaz lett -de a folyamat sebessége változott. A bögrét érdemes először 1 dl nek venni.
Lassabb:
3 bögre cukor
1 bögre víz
ételfesték
Elkészítés:
A cukrot feloldjuk a vízben felforraljuk. Amikor már gyöngyözik akkor kevergetés mellett még 1-2 percig főzzük, majd félretesszük kicsit hűlni. A fa pálcikákat fél órára vízbe áztatjuk. Pálcika lehet hurkapálcából vagy saslikpálcából is, mi utóbbit használtuk. Kikészítünk befőttes üveget. Tapasztalat, hogy a nagyon alacsonyak nem igazán jók erre a célra mivel picike felületen fog csak belelógni a pálcánk. Az ételfestéket én belecseppentettem az üvegekbe:
Majd ha már nem forró a cukorszirupunk beleöntjük és egy pálcával összekeverjük az oldatunkat.
Kezd alakulni. Ha letelt a pálcikák áztatási ideje akkor megforgatjuk egy kis cukorban és várunk 5-10 percet, hogy kicsit odaszáradjon rá. Ez azért fontos, mert a meglévő cukorhoz jobban tapadnak a cukorkristályok. Illetve ha túl híg vagy túl forró a szirupunk akkor nekem simán leolvadt a pálcáról a cukorka és azokból nem is lett semmi. Íme egy becukrozott pálcika.
Aztán mehetnek az üvegbe. Átlag egyet érdemes beletenni, de ha nagyobb az üveg mehet bele kettő is.
Hűvös helyen érdemes tartani, így nálunk az ablakba kerültek. Ezzel a cukoraránnyal kb 3-7 nap alatt lett eredményünk. Ha az arányokat 4 bögre cukor és 1 bögre vízre emeljük, másnapra már látványos cukorpálcánk lesz. De számolni kell azzal, hogy a cukor az üveg aljára is kikristályosodik, így egy komolyabb mosogatás elé nézünk vagy simán kidobjuk a kukába bár az nem túl környezetbarát megoldás.
Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: