Szira

Jégvarázsos Elza Szülinapi szivárványtorta – fekete erdő stílusban

Ennek a  tortának van egy vicces háttér története – ami most már mókásnak hat -de akkor napokig törtem a buksimat mit is kezdjek magammal. Szóval a minikém aki most lett 4 éves -már karácsony óta minden nap közölte, hogy ő bizony idén is epertortát kér a szülinapjára. Semmi flanc csak nagyon sok epertöltelék. Mindezt egészen a szombati gyerekzsúrja előtti hétfőig is amikor közölte, hogy nem akar epertortát, de feltétlenül Elzás legyen és szivárványos tésztás is legyen mint az Aldis újságos torta. Én meg fogtam a fejemet, hogy most mi lesz – ostyalapot már nem volt időm rendelni, formatortát Elzásban nem igazán találtam otthon kivitelezhetőt. Ráadásul idén is pikniket szerveztünk így a torta szállíthatóságát is szem előtt kellett tartanom. Hát lett néhány új ősz hajszállal az tuti 🙂 végül is kisütöttem, hogy a piskótát egész jól lehet pici ételfestékkel megszínezni, és az egyik játékboltban kaptam jó méretű Elza figurát is. A fekete erdő tortát pedig szeretik mindenkinek megfelel kicsit gyümölcsös kicsit csokis. Annyit változtattam a receptjén, hogy epret is tettem bele.

A végeredmény : Amit sajna itthon nem volt időm fotózni – ott meg már a türelmetlen manók között nem volt lehetőségem fotózni.

Felvágva pedig teljesült némileg a színes tészta is – bár messze volt a szivárványszínűtől -de a csajok elégedettek voltak vele -és ami fontos finom lett.

Akkor jöjjön a recept.

Sütöttem 4 db piskótát egyesével színeztem őket a tészta kikeverés végén.

Recept a 4 db-hoz

12 tojás

12 evőkanál porcukor

2 csomag vaníliás cukor

12 púpozott evőkanál liszt

2 csomag sütőpor (ha valaki a szódabikarbónátot jobban szereti abból elég egy mokkáskanálnyi)

2 csipet só (nagymamám szerint nincs olyan tészta amibe ne kellene legalább egy csipetnyi só)

Elkészítés:

A tojásfehérjéket külön tesszük edénybe és felverjük jó kemény habbá. A tojás sárgáját a vaníliás cukorral és a porcukorral szépen elkeverjük én ilyenkor beleteszem már a sütőport és a sót is – könnyebb szépen eloszlatni ha ilyenkor keverjük bele. Ha a fehérjét felvertem a habverővel át szoktam kavarni ezt a tojás sárgájás cukros mixet is. Majd belekanalazom a lisztet, összekeverem és óvatosan belekanalazom a fehérjéből készült habot is. Próbálom nem teljesen összetörni de mégis egyenletesen elkeverni, majd pár csepp ételfestéket cseppentek bele és jól átkeverem. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm előmelegített sütőben – vastagságtól függően.

Töltelék:

csokihab krém ( 2 db habfixáló,  1 db tejszín, tej, 2 db tejszínhabpor, 1 db dr. oetker tortabevonó ét csokis)

tejszínhab (2 db habfixáló,  1 db tejszín, tej, 2 db tejszínhabpor)

0,5 üveg magozott meggy

20 dkg eper

1 kanál étkezési keményítő

1 púpos evőkanál zselatin fix

cukor

A tejszínhabot és a csokihabot elkészítjük, majd zsákokba töltjük. Én sima műanyag zacskót használtam és levágtam a sarkát. Ne vágjunk túl nagy lyukat rá mert akkor nem lesz lehetőség szépen rétegezni a krémet. A magozott meggy levéből 6 kanálla félreteszünk a többit egy kevés cukorral és az eperrel, a keményítővel és a zselatin fixel összekeverve elkezdjük főzni. Forralás után még hűlés közben kevergessük. Majd jöhet a torta töltése – melyet itt megtaláltok. 

Csokikrémmel szépen körbekenjük a tortát – és jöhet a fondantos díszítés. A fondant receptjét itt találod. Én kéket és fehéret készítettem még előző nap.

A kéket kinyújtjuk és egyenes csíkokat vágunk belőle a torta oldalára.

Nekem két darabból lett az oldala.

Majd a tetejéhez a fehéret is kinyújtjuk és szépen körbevágjuk, mintha a hó lepte volna be és kicsit olvadna a szélén.

A maradék fehérből és kékből hópehelymintákat szúrtam ki sütikiszúróval.

És díszítettem vele.

A díszítés szerintem mindenki vérmérsékletére bízható, nekünk mivel még egy Elza figura került a torta tetejére ennyi elegendő is volt. És készen is vagyunk. Az Ünnepelt elégedett volt, a torta túlélte a szállítást. És legközelebb előtte itthon lövök pár képet a teljes díszben lévő tortáról.

Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!