Süssünk és nem nem azért, mert itthon vagyunk és unatkozunk hanem mert nagyon finom, viszonylag egyszerű elkészíteni, időben sem sok, és mert nagyon finom, vagy ezt már említettem? Szóval finom és így néz ki.
Szóval nézzük a hozzávalókat:
tészta:
- 45 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 3 evőkanál zsír
- 4 evőkanál méz
- 1 tojás
- 4 evőkanál tej
vaníliás töltelékhez:
- 5 dl tej
- 10 dkg búzadara
- 15 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 csomag vaníliás cukor
A lekvárhoz egy üveg kb 20-30 dkg lekvár – én most meggylekvárt használtam.
A csokimázhoz, pedig 20 dkg csoki – akár húsvéti maradék csoki is jó, és egy kávéskanálnyi olaj.
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el, úgy hogy a hozzávalókat pontosan kimérjük és alaposan összegyúrjuk. Ha nem állna össze tehetünk még egy picike tejet hozzá. A mézet érdemes egy picit megmelegíteni, semmiképpen sem forralni.
Ha összegyúrtuk akkor 4 egyenlő részre osztjuk, és kinyújtjuk (kb 20*30- as méretben lesz elegendő).
Sütőpapíron sütjük, előmelegített sütőben 180 fokon, gyorsan sül és mivel vékony a tészta hamar oda tud égni, ne mozduljunk mellőle. 5-6 perc alatt szép világosbarnára sül, és vehetjük is ki. Most kicsit keménynek fogjuk érezni, mint minden mézes tésztát, de ne aggódjunk meg fog puhulni.
Utána elkészítjük a vaníliás krémet. A tejet a búzadarával elkezdjük főzni, a pudingport kikeverjük a cukor egy részével és egy kis tejjel. A cukor többi részét a búzadarához öntjük. Amikor már kezd szépen megfőni de még folyós beleöntjük a pudingport és folyamatos kevergetés közben addig főzzük amíg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről és várjuk, hogy meghűljön, amikor már nem forró belekeverjük a margarint.
Most már csak össze kell állítanunk egy tálcán a sütit. Kiválasztjuk az első lapot és megkenjük a vaníliás krémünk felével.
Aztán jöhet a következő tészta, és egy réteg lekvár. Ne sajnáljuk kenjük meg jó vastagon.
Utána még egy réteg tészta, és vaníliás krém következik majd lezárjuk az utolsó réteg tésztával. Most megolvasztjuk a csokit, amit apró kockákra törve egy edénybe tettem. Az edényt egy másik edénybe helyeztem amiben kevés vizet forraltam így pillanatok alatt megolvadt, közben azt a pár csepp olajat is hozzákevertem. Tényleg csak pár csepp olajra van szükség. Majd szépen elkenjük a sütink tetején.
Pár órát pihentetjük, én este készítettem, ezért éjszakára betettem a hűtőbe. Ma reggel pedig már friss és puha a tészta. Hamar el fog fogyni.
Ha tetszett a bejegyzés nézz körül, van még pár ötlet a tarsolyomban. A megosztást pedig köszönöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: